Ukrajina 2004/2005

Autor: Jarda [2005-03-04] (Psáno jako On-line reportáž)

Kyjev, 27. 12. 2004 (pondělí)

Vsechny vas zdravim mi drazi pratele a verni ctenari,

tentokrat vam pisu z ponekud blizsi, nicmene velmi zajimave zeme, a sice z Ukrajiny. Jak jiste vite, na Ukrajine vcera probihaly volby. Mel jsem tu cest se jich zucastnit jako mezinarodni pozorovatel, a sice za Ukrajinsky kongresovy vybor Ameriky (UCCA), coz je organizace Ukrajincu zijicich v USA. Kontakt na ne jsme dostal od kolegu v CR.

Do Kyjeva jsem dorazil ve ctvrtek 23.12. 2004 vecer letadlem z Prahy. Dalsi dny jsem venoval sve priprave na volebni proces, zejmena studiu volebniho zakona. Povedlo se mi take sehnat ukrajinsky text novely ukrajinske ustavy, uz pracuju na jeho prekladu, po navratu zajemcum predam. Velmi zajimava novela, zavadi do zdejsiho parlamentniho prezidencionalismu vice parlamentnich prvku. Studentici moji mili se maji na co tesit, taktez na ustavnich srovnavacich systemech.

Pred volbami jsem se take prosel nocnim Kyjevem a vzpominal davno zasle casy slavy Kyjevske Rusi. Pohled na zlatave kupole chramu byl uchvatny... a hvezdy tak mile svitily... e lucevan le stelle ... jak pravi basnik a Mario Cavaradossi s nim, vzpominaje Toscy na Andelskem hrade.

V sobotu jsme se s kolegy-pozorovateli s USA a Canady (Ben a Fred) seznamili s problemovymi volebnimi okrsky, kde byly v predchozich volbach pripady provokaci. Takto vyzbrojeni jsme v nedeli rano jeden takovy okrsek navstivili a na miste provedli ohledani uren, poctu listku atd. Vse jsme shledali v poradku. Pak jsme obesli dalsi okrsky a sledovali hlasovani. Clenove volebnich komisi byli velmi pratelsti, maximalne usilovali o transparentnost, jak ze strany delegatu V. Juscenka, tak V. Janukovice. Rekl bych, ze chteli ukazat, ze je Ukrajina demokraticky pravni stat.

Jako speaker nasi "observing group" jsem take poskytl rozhovor jedne mistni televizi. Jako speakera (a pruvodce) mne kolegove vybrali asi proto, ze jsem ukecany chlap a dokonce jsem si poridil mapu mesta, coz nam usnadnilo orientaci.

Vecer jsme si vybrali okrsek c. 68, v 222. teritorialnim volebniho okruhu. Hlasovalo zde cca 3000 volicu. Scitani hlasu probehlo zcela v poradku, komise pracovala jak svycarske hodinky, pote jsem osobne s cleny komise dorazil na centrum teritorialniho volebniho okruhu (plni sumarizacni funkce), kde jsme predali protokoly a listky. Odtud putuji vysledky za okruh na centralni volebni komsi. Tj. volebni okrsky sectou fyzicky hlasy, okruhy sumarizuji vysledky za okrsky a vse skonci na ustredi. Domu jsem se vratil ve 3 hodiny v noci.

Dnes zanesu na UCCA protokol o vysledcich pozorovani. Mam za to, ze v dane lokalite vse probehlo maximalne demokraticky. Hlasili mi kolegove-pozorovatele z vychodu a jihu, ze tam byla take uvolnena volebni atmosfera. Dneska ma mit vitezny Juscenko (uz jeho vitezstvi vse nasvedcuje) projev na namesti Nezavislosti. Pujdu se tam zrejme podivat. Take se patrne zastavim na centralni volebni komisi. S prukazem pozorovatele mne pusti na vsechny volebni komise.

V pristich dnech planuji mensi akce v Kyjeve, snad se dostaneme i na lyze v Karpatech na Podkarpatske Rusi nebo v Halici. Uvazuji i o navsteve kyjevske Opery. Pokud se mi to podari, budu vas o expedici Ukrajina dale informovat. Preji vse nejlepsi v novem roce. Zdravi Jarda z Kyjeva

Kapitoly: [ 1 2 3 4 5 6 ] Další >


Související odkazy

(c) Uvedení autoři & Asmat 2004 - 2024, design by KamData [Privacy]