Čína 2001

Autor: Martin Horák [2005-03-13]

Peking a první dojmy

Peking, resp. Beijing. Když západní turista použije slovo "Peking", zní to číňanovi stejně, jako když Vám někdo řekne "Prague" či "Brün". Takže správně Beijing.

Člověk by řekl, že mobily najdete jen v západním světě a v Japonsku. Obzvláště, když jsem četl pár dní před mým odletem do Číny on-line rozhovor na nejmenovaném serveru. Jistí maníci, kteří pobývali v tu dobu v Číně, zde psali něco ve znění, že mobil viděli u číňanů dvakrát a to ještě připnutý namísto náhrdelníku. Tak nevím, buď byli někde u hranic s Barmou či Mongolskem, nebo psali někde ze Lhoty, server Za vykotlaným dubem, Lhota Liška Bystrouška, Česko. Za to já jsem tam viděl, že kde kdo měl mobil. Například naše pekingská průvodkyně používala hands-free, a to proto, neboť telefonovala stále, resp. "furt". Mnohem více než já doma. Mimochodem, já měl příjem všude OK (Eurotel). Kupodivu jsem je viděl telefonovat i na výletní lodi v zapadlejší části Číny mezi horama. Poplatky za impulsy jsou mnohem nižší než u nás a to díky tomu, že telefonní společnosti se snaží expandovat na trh v co největším měřítku, takže za impuls ve špičce zaplatíte cca 2,50 Kč. Taky cena přístrojů je přijatelnější. Například Nokie 7110 je o 3.500,-- Kč levnější než u nás. V Číně “frčí” co nejmenší telefony s krytem.

Tak to je kapitola sama pro sebe. O této části bych dokázal psát hodně dlouho, ale zkrátím to. První oběd - mně kručelo v žaludku, moc jsme se těšil. Už je to tady! Bohužel, jídlo bylo tak překořeněno, že jsem do sebe dostal 3 malé kousíčky a víc ani ťuk! A to nekořenili moc, protože věděli, že dojedou evropani. Je jasné, jakou jsem měl náladu. Představa, že celou dovolenou nesním pomalu nic, mě děsila!!! O to větší bylo překvapení, když přišla kantonská kuchyně. Božínku - od té doby miluji kousky vepřového masa smažené v medovém těstíčku. Dále zapečené rýžové placičky s medem. Hovězí kousky s paprikou. Snídaně - masové taštičky (vypadaly jako malé měšce na penízky), těstoviny. Prostě príma. Začalo vám kručet v žaludku? Dostali jste na to chuť? Tak věřte, že za takových 10 dnů byste to všechno rádi vyměnili za vepřo-knedlo-zelo nebo svíčkovou (v tom se shodl celý zájezd). Ale přesto, bylo to super! Čistě mimochodem, jakákoli “čína” v čínské restauraci je úplně něco jiného!!! A jak probíhá čínský oběd nebo večeře? Deset lidí zasedne k velkému kulatému stolu, pro každého je připraven šálek na čaj, miska na rýži, miska na polévku, talířek na cokoli, a nezbytné hůlky. Uprostřed stolu je kulatá otáčecí deska, na kterou postupně přináší servírky jídlo. První přináší naloženou zeleninu, nějaké čínské neidentifikovatelné kořínky a pak postupně rybu, vepřové, kuřecí, hovězí maso a rýži. Většina mas je připravena se zeleninou. Zelenina tvoří velkou část jídelníčku. Nejčastěji se podávají listy zelí a špenátu nebo sójové výhonky. Deska se postupně otáčí a každý ze stolovníků si vybere to, na co má zrovna chuť. Další chod tvoří něco sladkého – rýžové taštičky, které se namáčí do sladkého kondenzovaného mléka nebo listové taštičky s povidly. Pak přijde na řadu polévka, někdy se podávají dva druhy. Polévky nejsou moc chutné, první druh je vyvařená voda a v tom kus rajčete, zelí a vajíčka a druhá je rozvařená rýže s houbama. Na závěr přinesou ovoce. Během jídla se dolévá čaj. Rýže se nevaří do sypka jako u nás, ale je rozvařená, aby se dobře nabírala hůlkama. Někdy je v ní rozmícháno vajíčko. Velmi neslušné je požádat o sůl. Je to projev primitivnosti. I když přesto o sůl požádáte, přinesou vám sójovou omáčku. Slánky a pepřenka sice ne stole jsou, ale prázdné.

K obědu vždy pivo! A jak chutná takové čínské pivo? Inu, vzhledem k tomu, že pivo je učili vařit češi a němci, mají číňani pivo jako křen! Zbytek čaj - zelený nebo jasmínový. Jistěže, i voda byla k mání. V restauracích naprosto běžně. Horší to však bylo venku. Třeba na trhu. Kde jaký prodejce volal "Wótr", takže by se zdálo, že vody bylo dost. Jenže to má jeden háček. U kupované lahve je potřeba hlídat, jestli byl uzávěr správně zapečetěn, tedy jestli byla voda přímo z továrny, nebo ji číňan natočil doma z kohoutku (což by asi našemu žaludku a střevům nedělalo dobře). Osobně jsem raději dával přednost čaji (na trhu se prodává v plastové láhvi) před vodou, protože lépe zažene žízeň.

Kapitoly: [ 1 2 3 4 5 6 ] Další >


Související odkazy

(c) Uvedení autoři & Asmat 2004 - 2017, design by KamData [Privacy]